Home

abram abramut astileu auseu avram iancu balc batar biharia boianu mare borod bors bratca brusturi budureasa bulz buntesti cabesti campani capalna carpinet cefa ceica cetariu cherechiu chislaz ciuhoi ciumeghiu cociuba mare copacel cristiorul de jos curatele curtuiseni diosig dobresti draganesti dragesti finis gepiu girisu de cris hidiselul de sus holod husasul de tinca ineu lazareni lazuri de beius lugasul de jos lunca madaras magesti nojorid olcea osorhei pietroasa pocola pomezeu popesti rabagani remetea rieni rosia sacadat salard sambata sanicolaul roman sanmartin santandrei sarbi simian soimi spinus stei suncuius suplacul de barcau tamaseu tarcaia tauteu tetchea tileagd tinca toboliu tulca uileacu de beius vadu crisului varciorog viisoara sacuieni valea lui mihai vascau oradeaPromovare Imagine Publicitate

WikiTools.ro: Page Rank 

Biserica ortodoxa Sf Arh Mihail si Gavril din Bistra

Biserica ortodoxa Sf Arh Mihail si Gavril din Bistra

Biserica din Bistra cu hramul Sf. Arh. Mihail și Gavril a fost construită între anii 1949 – 1957. Stilul este apusean cu două abside laterale. Are 2 clopote, unul din anul 1767 și al doilea din 1922 care sunt de la vechea biserică. În anul 1959 a fost pictat iconostasul de pictorul Constantin Năchescu din București, în stil neobizantin. Ca obiecte de valoare ar fi: ușile împărătești de la biserica veche sec.18 și clopotul din anul 1767.


Biserica ortodoxa Sf Arhangheli Mihail si Gavril din Cuzap

Biserica ortodoxa Sf Arhangheli Mihail si Gavril din Cuzap

Biserica din Cuzap poartă hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavril. A fost construită în anul 1930. Stilul arhitectonic al bisericii este bizantin iar turnul prezintă o combinație de stil bizantin și apusean. Iconostasul este împodobit cu icoane pictate pe placaj.


Biserica ortodoxa Sf Arh Mihail si Gavril din Popesti

Biserica ortodoxa Sf Arhangheli Mihail și Gavril din Popești

Biserica din Popești are hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavril și a fost construită din cărămidă în anul 1866 (1867), în formă de navă cu turn clopotniță. Stilul arhitectonic este cel apusean cu contraforturi. Clopotul din turn s-a păstrat de la biserica veche de lemn, pe locul căreia s-a ridicat biserica actuală, care inițial a fost de rit greco-catolic, dar după anul 1948, a devenit biserică ortodoxă.
Pictura murală datează din anul 1971 și a fost executată în tehnica tempera grasă, de către preotul Iacobescu Petru din Timișoara. Icoanele vechi ale iconostasului au fost pictate în ulei, pe lemn de către pictorul Karol Muller din Debrețin.
Ca obiecte de valoare ar fi un clopot din secolul al XVIII – lea și câteva icoane pe lemn din 1867.


Biserica ortodoxa Sf Ierarh Nicolae din Voivozi

Biserica ortodoxa Sf Ierarh Nicolae din Voivozi

Biserica din Voivozi cu hramul Sf. Ierarh Nicolae s-a construit în două etape. În prima etapă în anul 1956 s-au turnat fundațiile și 1m de zidărie. Lucrările s-au întrerupt până în anul 1971, când s-au reluat realizându-se întreaga lucrare. Stilul arhitectonic al bisericii este cel bizantin cu două turnuri în față și cu o cupolă centrală impunătoare.


Biserica de lemn Nasterea Maicii Domnului de la Voivozi

Biserica de lemn Nașterea Maicii Domnului de la Voivozi

Biserica de lemn a mănăstirii de la Voivozi, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, a fost construită în anul 1700, în stil românesc transilvănean care este o îmbinare armonioasă a stilului apusean cu cel autentic românesc, stilul brâncovenesc.
Interiorul absidei întreține o atmosferă de mister. Elementele componente ale boltei semicilindrice a naosului sunt fixate de arcurile duble, în extrados, prin cuie de lemn. Meșterul dulgher le-a cioplit la capăt sub forma unui cap de cal, motiv care în credința populară avea rolul de a goni duhurile rele.
Pictura interioară este în mare parte deteriorată, dar cea din naos este mai bine conservată. În pronaos într-o parte sunt pictate extrem de sugestiv fecioarele nebune, acestea fiind în contrast cu liniștea și bunătatea pe care o inspiră mucenițele, ce sunt zugrăvite pe peretele opus.
Pe peretele sudic al tindei, la intrare în partea dreaptă este zugrăvit un chip straniu, un trup de om îmbrăcat în două cămăși, una roșie deasupra și alta albă dedesubt. Capul este de om, numai că are un rât de porc, iar în mâna dreaptă ține simbolul morții pentru aducerea aminte de ceasul din urmă.
În 1962 biserica a fost restaurată de direcția monumentelor istorice iar în anul 1973 s-a cumpărat un clopot mare de 300 kg.
Bisericuța aceasta a aparținut satului Sacalasău din Bihor și este declarată monument istoric.


Manastirea ortodoxa Nasterea Maicii Domnului din Voivozi

Mănăstirea ortodoxa Nașterea Maicii Domnului din Voivozi

Mănăstirea Voivozi din comuna Popești este situată pe șoseaua județeană Marghita – Aleșd, la 20 km est de Aleșd, 20 km sud de Marghita și la 2 km sud de satul Voivozi.
Așezământul este construit într-o depresiune de câteva zeci de hectare înconjurată de dealuri acoperite cu păduri de foioase. În apropiere de mănăstire trece râul Bistra.
În trecut aici a existat o biserică ce a fost construită de Balița Vodă iar ruinele care s-au păstrat până în zilele noastre, sunt cunoscute sub denumirea de „La bisericuță".
Biserica din lemn a mănăstirii, a fost construită în anul 1700 și poartă hramul Nașterea Maicii Domnului.
Episcopia Ortodoxă Română Oradea a hotărât reînființarea mănăstirii și la 28 mai 1998 a fost populată cu un prim nucleu de maici, venite din eparhia Arhiepiscopiei Alba. Într-un timp record, prin străduința obștii conduse de Maica Teodora Dorohoi și Ieromonahul Ioachim Munteanu, s-a ridicat un corp de chilii. Clădirea este din zid, cu parter și etaj, lungă de 30 m, acoperită cu țiglă. Are cerdacuri la parter și la etaj care sunt susținute de stâlpi din zid. În componența clădirii intră: chiliile, trapeza, bucătăria, grupul sanitar, cămările, beciurile și un atelier pentru pictură în ulei pe lemn. Într-o mică clădire, în care se locuiește provizoriu, s-a amenajat și un mic paraclis pentru slujbe.
La 80 m nord-est de clădirea chiliilor, s-a ridicat un altar de vară din lemn. Aici,în viitor, se va construi din zid, biserica mare a mănăstirii.


Ruinele ansamblului monastic de la Voivozi

Ruinele ansamblului monastic de la Voivozi

”Bisericuța” – ruinele ansamblului monastic de la Voivozi - secolele XII-XV. Cercetările efectuate de-a lungul timpului asupra locului au constatat că în această zonă, în secolul XII, a existat un complex mănăstiresc distrus de un incendiu în secolul XV.Pagina Facebook
Portal ortodox episcopiaoradiei.rowww.crisulrepede.ro www.groupromo.ro


Realizare portal si hosting asigurat de Groupromo Publicitate Oradea - web design oradea publicitate online www.groupromo.ro