Home

abram abramut astileu auseu avram iancu balc batar biharia boianu mare borod bors bratca brusturi budureasa bulz buntesti cabesti campani capalna carpinet cefa ceica cetariu cherechiu chislaz ciuhoi ciumeghiu cociuba mare copacel cristiorul de jos curatele curtuiseni diosig dobresti draganesti dragesti finis gepiu girisu de cris hidiselul de sus holod husasul de tinca ineu lazareni lazuri de beius lugasul de jos lunca madaras magesti nojorid olcea osorhei pietroasa pocola pomezeu popesti rabagani remetea rieni rosia sacadat salard sambata sanicolaul roman sanmartin santandrei sarbi simian soimi spinus stei suncuius suplacul de barcau tamaseu tarcaia tauteu tetchea tileagd tinca toboliu tulca uileacu de beius vadu crisului varciorog viisoara sacuieni valea lui mihai vascau oradeaPromovare Imagine Publicitate

WikiTools.ro: Page Rank 

Biserica ortodoxa Sf Mucenic Dimitrie din Ateas

Biserica ortodoxa Sf Mucenic Dimitrie din Ateaș

Biserica din Ateaș cu hramul Sf. Mucenic Dimitrie, a fost edificată între anii 1912-1913, pe locul vechii biserici, ce a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Construcția are forma literei U și a fost clădită din cărămidă arsă, după planurile arhitectului ing. Kiss Imre din Salonta.
Cele cinci icoane în ulei de pe tavanul boltit în semicerc, reprezentând Sfânta Treime și Sfinții Evangheliști, precum și icoanele în ulei pe pânză de pe iconostasul de lemn, sunt lucrările pictorului Kiss Karoly din Salonta.
Ca obiecte de valoare istorico-documentară, biserica deține câteva cărți vechi de cult, scrise cu litere chirilice, care datează din secolele XVII, XVIII și XIX.


Biserica ortodoxa Sf Arhangheli Mihail si Gavril din Cefa

Biserica ortodoxa Sf Arhangheli Mihail și Gavril din Cefa

Biserica, monument istoric din satul Cefa, cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavril, a fost ridicată în anul 1541. Construcția arhitecturală a bisericii este ca o navă romană în forma literei U, cu tavanul în boltă turtită și cu un turn de formă pătrată.
La 19 Iulie, 1725, s-a întocmit o dare de seamă asupra bisericilor românești din Bihor, din care aflăm că biserica din Cefa era din lemn, avea acoperiș din paie, iar în biserică slujeau doi preoți, tată și fiu.
În anul 1727, preotul din Cefa, împreună cu alți preoți din Bihor, se adresează episcopului ortodox de Arad, Vichentie loanovici, venit în vizită canonică la Oradea. În numele credincioșilor, adresanții respingeau convertirea la catolicism, promovată de episcopia de Oradea.
În același an preotul din Cefa, care avea rang de protopop, împreună cu ceilalți cinci protopopi și cu toți preoții ortodocși din Bihor s-au întrunit la Oradea și au cerut Consiliului comitatens și împăratului de la Viena reînființarea episcopiei ortodoxe de Oradea.
În anul 1775 biserica a fost împodobită cu picturi murale realizate de Atanasiu Sirac din Oradea, iar în 1883 ansamblul mural a fost înlocuit cu un nou decor. În legătură cu vechea pictură, o inscripție din 1907 ne furnizează o serie de detalii despre interiorul bisericii, cum ar fi: iconostasul a fost pictat de Arsenie Vidac, în 1818 iar pereții au fost zugrăviți de Carol Muler, în 1883. Pe lângă icoanele murale pictate în ulei de diverși pictori, biserica mai deține și lucrările realizate de: prof. Ioan Kovacs, între anii 1922-1927.
Pictura integrală în frescă s-a refăcut în 1972 de către prof. Talfan Ioan din București, iar catapeteasma a fost pictată și aurită de către prof. pictor Iosif Keber din Târgu-Jiu în 1975. În biserică se află câteva obiecte de valoare istorică, documentară, artistică, cum ar fi: clopoțel din 1744, potir și disc din 1765, cădelniță din 1784, candelabru din secolul XVIII, cruce, disc, sfeșnic din secolul XVIII, orologiu în turn din 1884, 2 clopote – unul din 1907 și celălalt din 1922, cărți cu litere chirilice din secolul XVIII.
În anul 1996, pictura murală din biserica ortodoxă a fost curățată și repictată de către Marcel Humă din Târgu Neamț.


Biserica ortodoxa Sf Arhangheli Mihail si Gavril din Inand

Biserica ortodoxa Sf Arhangheli Mihail si Gavril din Inand

Biserica monument istoric din satul Inand cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavril, a fost construită în anul 1826 din chirpici, iar turnul și o parte din pronaos, din cărămidă.
Biserica are forma unei corăbii, construită în stil baroc, cu pereții scunzi, având doar 4 metri înălțime, fără nici o garnitură sau decor și cu o singură ușă de intrare. Turnul face parte din construcția bisericii, iar în partea de zid are obloane orientate în cele patru puncte cardinale. În anul 1885, atât pereții bisericii cât și ai turnului au fost ridicați cu circa 50-80 cm. Cu această ocazie s-a dat actuala formă a turnului iar în anul 1926 s-a acoperit cu tablă.
Podoaba ornamentală a bisericii, în interior, constă în icoanele pictate pe boltă și în partea superioară a catapetesmei. Pictura a fost executată de către Lopoșan Ioan, în anul 1843.
Ca obiecte de valoare artistică, istorică, documentară, găsim în biserică: un potir de din argint suflat cu aur, un candelabru lucrat artistic, un epitaf vechi pictat în ulei pe pânză (reprezentând punerea în mormânt a lui Hristos), două Evanghelii tipărite în București înainte de anul 1700, Penticostar tipărit la Râmnic, în anul 1767, Octoiel mare, tipărit la București în 1796 și un Molitvelnic tipărit la Sibiu în anul 1864.Pagina Facebook
Portal ortodox episcopiaoradiei.rowww.crisulrepede.ro www.groupromo.ro


Realizare portal si hosting asigurat de Groupromo Publicitate Oradea - web design oradea publicitate online www.groupromo.ro