Home

abram abramut astileu auseu avram iancu balc batar biharia boianu mare borod bors bratca brusturi budureasa bulz buntesti cabesti campani capalna carpinet cefa ceica cetariu cherechiu chislaz ciuhoi ciumeghiu cociuba mare copacel cristiorul de jos curatele curtuiseni diosig dobresti draganesti dragesti finis gepiu girisu de cris hidiselul de sus holod husasul de tinca ineu lazareni lazuri de beius lugasul de jos lunca madaras magesti nojorid olcea osorhei pietroasa pocola pomezeu popesti rabagani remetea rieni rosia sacadat salard sambata sanicolaul roman sanmartin santandrei sarbi simian soimi spinus stei suncuius suplacul de barcau tamaseu tarcaia tauteu tetchea tileagd tinca toboliu tulca uileacu de beius vadu crisului varciorog viisoara sacuieni valea lui mihai vascau oradeaPromovare Imagine Publicitate

WikiTools.ro: Page Rank 

Biserica ortodoxa veche de lemn din Bradet

Biserica ortodoxa veche de lemn din Bradet

Biserica de lemn din Brădet (com. Buntești), unul din monumentele istorice cele mai valoroase ale arhitecturii de lemn este construită în anul 1733 de meșterii Mândruțul și Briciu Crăciun din ținutul Abrudului, menționați de inscripția de deasupra intrării în naos. Remarcabile sunt cele două portaluri monumentale cu un bogat decor ce amintește de tradiția romanică.
Interiorul bisericii a fost decorat cu pictură murală în anul 1750 de către pictorul David de la Curtea de Argeș. Tâmpla și și icoanele sale au fost realizate de artist în anul 1750. Pictura parietală aparținând lui David Zugravul se păstrează în absidă, precum și unele fragmente în naos și pronaos. Icoanele în bună parte aparțin și ele aceluiași artist. De David Zugravul sunt realizate și ușile împărătești pe pânză prinsă pe șasiuri de lemn. Ușile împărătești prezintă scena Buneivestirii și sunt realizate de un meșter anonim din prima jumătate a sec. al XVIII – lea (pictor caracterizat prin desenul sigur, compoziții de tradiție postbizantină cu unele elemente de decor renascentist). Inscripțiile nominative sunt scrise cu elegante litere în slavonă.


Biserica ortodoxa Sf Ioan Teologul din Bradet

Biserica ortodoxa Sf Ioan Teologul din Bradet

Biserica din Brădet are hramul Sf. Ioan Teologul, este construită în anul 1733 de către meșterul Isaiu Ignat. Are forma de corabie, stil ardelenesc, cu clopotnița făcând parte din corpul bisericii. Iconostasul a fost pictat pe pânză în ulei de către pictori necunoscuți. Clădirea bisericii deține monumente de arhitectură cât și obiecte de valoare artistică – documentară cum sunt cărțile de cult cu litere chirilice tipărite în secolele XVII-XVII.
Biserica este declarată monument istoric.


Biserica ortodoxa Buna Vestire din Buntești

Biserica ortodoxa Buna Vestire din Buntești

Biserica din Buntești are hramul Buna Vestire și a fost construită în anul 1909. Temelia este din piatră iar pereții sunt din lemn de stejar, tencuiți. În turnul bisericii sunt 2 clopote ce datează din anul 1792.


Biserica ortodoxa de lemn Schimbarea la Față din Dumbrăvani

Biserica ortodoxa de lemn Schimbarea la Față din Dumbrăvani

Biserica de lemn din Dumbrăvani cu hramul Schimbarea la Față a fost construită în anul 1650. Stilul este cel ardelenesc în formă de corabie. Este construită din bârne de stejar, tencuite; este acoperită cu țiglă, iar turnul cu tablă.
De la o biserică anterioară se conservă ușile împărătești, datând din prima jumătate a secolului XVIII și care se datorează unui pictor anonim. Se păstrează de asemenea ușile diaconești, pictate pe pânză de cânepă aplicată pe șasiuri de lemn. Aceste picturi datează din anul 1777. Cele două uși diaconești, împreună cu un dulap-proscomidier pictat, aparțin bogatei activități a pictorului David de la Curtea de Argeș. Icoanele împărătești nedatate și nesemnate, au aceeași apartenență. Biserica mai deține un număr de icoane pe sticlă dintre care se remarcă icoana Iisus Pantocrator, datând de la sfârșitul secolului XVIII sau începutul secolului XIX.


Biserica de lemn Schimbarea la față Dumbrăvani

Biserica de lemn Schimbarea la față ( 1752 ) – Dumbrăvani


Biserica ortodoxa de lemn Sf Arhangheli Mihail și Gavril din Ferice

Biserica ortodoxa de lemn Sf Arhangheli Mihail și Gavril din Ferice

Biserica de lemn din Ferice are hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavril. A fost construită în anul 1840 în formă de corabie. Stilul arhitectonic este cel ardelenesc. Interiorul nu este decorat cu pictură, în schimb găsim aici o bogată colecție de icoane pe sticlă din școala zugravilor de la Nicula, multe dintre ele datând din secolul XIX. Se conservă, de asemenea, mai multe icoane pictate pe lemn, datând din a doua jumătate a secolului XVIII. Foarte bine păstrate sunt și ușile împărătești care deși nesemnate și nedatate pot fi atribuite lui David Zugravul. Ușile împărătești reprezintă scena Buneivestiri, stilul picturii amintind de tradiția școlilor de pictură sud-carpatice de factură post-brâncovenească.
Biserica este declarată monument istoric.


Biserica ortodoxa Buna Vestire din Lelești

Biserica ortodoxa Buna Vestire din Lelești

Biserica din Lelești cu hramul Buna Vestire, a fost construită în anul 1927 în formă de corabie. Iconostasul a fost decorat cu pictură în anul 1835. Pe ușile împărătești este reprezentată Buna Vestire, iar pe cele laterale sunt pictați Sf. Vasile cel Mare și Sf. Nicolae.


Biserica ortodoxa de lemn Sf Ioan Gură de Aur din Stâncești

Biserica ortodoxa de lemn Sf Ioan Gură de Aur din Stâncești

Biserica de lemn din Stâncești cu hramul Sf. Ioan Gură de Aur a fost construită în anul 1752 (1724). Ea prezintă un interes deosebit prin faptul că aici se conservă o parte din picturile realizate de David Zugravul de la Curtea de Argeș. În naos și pronaos se păstrează mai multe fragmente de pictură murală, iar pictura de pe iconostas se pare că ar fi fost realizată în jurul anului 1756.
Biserica este declarată monument istoric.Pagina Facebook
Portal ortodox episcopiaoradiei.rowww.crisulrepede.ro www.groupromo.ro


Realizare portal si hosting asigurat de Groupromo Publicitate Oradea - web design oradea publicitate online www.groupromo.ro