Home

abram abramut astileu auseu avram iancu balc batar biharia boianu mare borod bors bratca brusturi budureasa bulz buntesti cabesti campani capalna carpinet cefa ceica cetariu cherechiu chislaz ciuhoi ciumeghiu cociuba mare copacel cristiorul de jos curatele curtuiseni diosig dobresti draganesti dragesti finis gepiu girisu de cris hidiselul de sus holod husasul de tinca ineu lazareni lazuri de beius lugasul de jos lunca madaras magesti nojorid olcea osorhei pietroasa pocola pomezeu popesti rabagani remetea rieni rosia sacadat salard sambata sanicolaul roman sanmartin santandrei sarbi simian soimi spinus stei suncuius suplacul de barcau tamaseu tarcaia tauteu tetchea tileagd tinca toboliu tulca uileacu de beius vadu crisului varciorog viisoara sacuieni valea lui mihai vascau oradeaPromovare Imagine Publicitate

WikiTools.ro: Page Rank 

Biserica ortodoxa Sf Ierarh Nicolae din Budureasa

Biserica ortodoxa Sf Ierarh Nicolae din Budureasa

Biserica din Budureasa este veche, la fel ca satul. Din spusele bătrânilor biserica s-a construit în anul 1792. Are hramul Sf. Ierarh Nicolae iar clopotul datează din anul 1725. Stilul este cel ardelenesc în formă de corabie. Nu are pictură interioară decât pe iconostas, unde se găsesc pictate pe lemn acoperite cu pânză icoanele celor 12 apostoli și momente din viața lui Iisus.


Biserica ortodoxa Sf Mucenic Dimitrie din Burda

Biserica ortodoxa Sf Mucenic Dimitrie din Burda

Biserica din Burda are hramul Sf. Mucenic Dimitrie și a fost construită între anii 1912-1915. Stilul este cel ardelenesc, în formă de corabie. Iconostasul este din lemn, având pictate icoanele Sf. Apostoli.


Biserica de lemn Sf Mucenic Gheorghe din Saca

Biserica de lemn Sf Mucenic Gheorghe din Saca

Biserica de lemn din Saca are hramul Sf. Mucenic Gheorghe. Este construită în stil simplu, sub formă de corabie. Iconostasul din scândură mai păstrează încă vechile icoane iar în turn se păstrează unul din vechile clopote din zonă datat 1645 cu următoarea inscipție:”In te Domine Sperevi”. Pe chivot, care se găsește pe Sfânta Masă, scrie că s-a zugrăvit în anul 1876 și s-a acoperit a doua oară în 1903. A fost deservită de preoți din familia Popovici.
Dintr-o monogafie tipărită în anul 1901 reiese că biserica ar fi fost construită în anul 1830. În realitate, biserica nu a fost atunci construită ci doar renovată. Ea a fost cumpărată din satul Nimăești, a fost demontată iar apoi reclădită la Saca. Pereții aveau bârne aparente inițial dar ulterior, atât afară cât și în interior, au fost tencuiți cu un strat nu prea gros de pământ amestecat cu pleavă.
În anul 1818 a fost vândută în parohia Sebiș – filia Belejeni, în locul ei construindu-se actuala biserică.


Biserica ortodoxa din Săliște de Beiuș

Biserica ortodoxa din Săliște de Beiuș

Biserica din Săliște de Beiuș a fost construită în anul 1903, iar în 1981, a fost tencuită și decorată cu pictură interioară.


Biserica mănăstirii Sf Apostoli Petru și Pavel Stâna de Vale

Biserica mănăstirii Sf Apostoli Petru și Pavel Stâna de Vale

Biserica mănăstirii Stâna de Vale poartă hramul Sf. Apostoli Petru și Pavel și a fost ctitorită în anul 1922 (1991).


Mănăstirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel din Stâna de Vale

MĂNĂSTIREA SFINȚILOR APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL

Mănăstirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, de la Stâna de Vale (comuna Budureasa), este situată la 27 km est de orașul Beiuș și la 15 km nord-est de satul Budureasa. Până la Beiuș se circulă pe șoseaua națională Oradea – Beiuș – Vașcău. Din Beiuș este asfalt până la Budureasa, iar din Budureasa până la Stâna din Vale, se merge pe un drum de munte, mai îngust, dar asfaltat.
Complexul mănăstiresc este construit într-o poiană a stațiunii climaterice Stâna de Vale, înconjurată de munții Bihorului, ce sunt acoperiți cu păduri de conifere, amestecate la poalele muntelui și cu esențe de foioase. De la mănăstire se poate vizita și schitul „Sfinții Împărați", care aparține de aceasta. La circa 300 m de Stâna din Vale se află „Izvorul Minunilor".
Locuitorii din zonă spun că aici, înainte de cel de-al doilea război mondial a existat o mănăstire greco-catolică, care cu timpul s-a distrus. În anul 1992 Episcopia Oradiei a înființat mănăstirea cu obște de călugări, al cărei stareț este Ieromonah Macarie Ferariu. Răspunderea pentru organizarea obștii, ridicarea bisericii și construcțiilor, a fost dată protosinghelului Antim Oprea. Astfel în octombrie 1997, erau construite două biserici și două corpuri de clădiri.
Prima biserică, a fost construită de proporții mici, mai bine zis o bisericuță din lemn, pe fundație de piatră, cu spațiul compartimentat în altar și naos – pe care se sprijină o turlă mică. Pardoseala este din scândură, iar acoperișul din șindrilă (dranița).
Biserica mare cu hramul Sf. Apostoli Petru și Pavel a fost construită la 12 m nord-est, de cealaltă. Este o construcție spațioasă, din cărămidă, pe fundație înaltă de piatră. Are altar, naos, pronaos, pridvor închis și pridvor deschis. Altarul este luminat prin două ferestre, iar naosul cu absidele largi și profunde, primește lumina prin patru ferestre câte două pe fiecare parte (sud și nord). Pronaosul este spațios și luminat de asemenea, prin patru ferestre, două la sud și două la nord. Ferestrele sunt foarte mari și au terminație în arc. Din pronaos începe balconul, care se termină în pridvor. Pe pridvor se sprijină două turle, care au bazele pătrate și corpurile octogonale, fiecare având câte patru ferestre la tambur (etajul întâi) și câte opt ferestre Ia etajul doi. Turlele au și funcție de clopotniță, iar acoperișul lor este piramidal. Pridvorul deschis este susținut în față de patru coloane din beton. Biserica este acoperită cu tablă.
Corpul de chilii, amplasat la vest de cele două biserici, este o construcție fără etaj, care are forma literei L. Zidurile și fundația sunt construite cu rezistență pentru a se putea ridica pe ele încă un nivel, când situația financiară o va permite. Acoperișul este provizoriu cu azbociment și în parte cu tablă.
La est de biserica mare s-a ridicat încă o clădire, în care se afă camerele pentru cazarea credincioșilor ce înnoptează la mănăstire și saloanele oficiale.
De mănăstirea Sf. Apostoli Petru și Pavel din Stâna de Vale țin schiturile Huța și Barajul Leșu.Pagina Facebook
Portal ortodox episcopiaoradiei.rowww.crisulrepede.ro www.groupromo.ro


Realizare portal si hosting asigurat de Groupromo Publicitate Oradea - web design oradea publicitate online www.groupromo.ro