Home

abram abramut astileu auseu avram iancu balc batar biharia boianu mare borod bors bratca brusturi budureasa bulz buntesti cabesti campani capalna carpinet cefa ceica cetariu cherechiu chislaz ciuhoi ciumeghiu cociuba mare copacel cristiorul de jos curatele curtuiseni diosig dobresti draganesti dragesti finis gepiu girisu de cris hidiselul de sus holod husasul de tinca ineu lazareni lazuri de beius lugasul de jos lunca madaras magesti nojorid olcea osorhei pietroasa pocola pomezeu popesti rabagani remetea rieni rosia sacadat salard sambata sanicolaul roman sanmartin santandrei sarbi simian soimi spinus stei suncuius suplacul de barcau tamaseu tarcaia tauteu tetchea tileagd tinca toboliu tulca uileacu de beius vadu crisului varciorog viisoara sacuieni valea lui mihai vascau oradeaPromovare Imagine Publicitate

WikiTools.ro: Page Rank 

Biserica ortodoxa Auseu

Biserica ortodoxa Auseu

Biserica ortodoxa din Aușeu s-a construit în anul 1888 din cărămidă. Este acoperită cu țiglă, are turnul din tablă și o înălțime de 26 m. Iconostasul prezintă o arhitectură bogată, decorată cu arabescuri, cu un mare număr de icoane pictate pe lemn și tablă în stil oriental. În naosul bisericii, pe pereții din dreapta și stânga se găsesc două tablouri pictate în ulei, reprezentând pe Domnul nostru Iisus Hristos și pe Sf. Fecioară Maria în mărime naturală. Biserica posedă un mic muzeu alcătuit din icoane vechi lucrate și pictate pe lemn și sticlă, precum și un număr mic de cărți vechi.


Biserica ortodoxa Schimbarea la Față a Domnului din Cacuciu Vechi

Biserica ortodoxa Schimbarea la Față a Domnului din Cacuciu Vechi

Biserica din Cacuciu Vechi cu hramul Schimbarea la Față a Domnului a fost construită în anul 1957. Constructorul bisericii a fost Gavra Ioan din Vașcău. În interior are picturi în ulei cu cei 4 evangheliști. Nu se cunoaște numele pictorului.
Ca și obiecte de valoare istorică are: Mineiul 6 exemplare din anii 1855-1895, Cazania din Sibiu 1898, Liturghierul chirilic de la Râmnic din 1778 și Penticoatarul chirilic de la Sibiu din 1805.


Biserica ortodoxa de lemn Sf. Apostoli Petru și Pavel din Gheghie

Biserica ortodoxa de lemn Sf. Apostoli Petru și Pavel din Gheghie

Biserica de lemn din Gheghie are hramul Sf. Apostoli Petru și Pavel. Această biserică a fost construită inițial în satul vecin Luncșoara în anul 1714, unde a funcționat ca lăcaș de cult, iar în anul 1760 a fost cumpărată de credincioșii din Gheghie și mutată în locul unde se află și azi. A fost construită din bârne din lemn de stejar, în stil maramureșean. Inițial a fost pictată, azi însă abia se mai cunoaște pictura. Lângă biserică în anul 1972, s-a construit o clopotniță, iar clopotul din ea are încrustat cu litere chirilice unele date, nedescifrate până în prezent.
Biserica este declarată monument istoric.


Biserica ortodoxa noua Gheghie

Biserica ortodoxa noua Gheghie


Biserica ortodoxa din Grosi

Biserica ortodoxa din Grosi

Biserica din Groși a fost construită în anul 1911. Stilul arhitectonic este cel gotic, în formă de navă. Constructorul bisericii a fost Quai Giovanini în colaborare cu maiștri italieni și localnici. Biserica are următoarele obiecte de valoare istorică artistică: Iconostasul cu 8 coloane și ușile sculptate, 2 icoane în ulei pe pânză din anul 1912 pictate de N. Klinga din Debrețin, clopotul mijlociu fabricat în anul 1911, policandru din alamă gravat din secolul XIX, 23 de cărți scrise cu litere chirilice între anii 1752 – 1918 și o icoană cu Sf. Apostol Petru (pictată în ulei pe pânză, ce datează din secolul XIX) adusă din biserica veche.


Biserica ortodoxa nouă Adormirea Maicii Domnului din Luncșoara

Biserica ortodoxa nouă Adormirea Maicii Domnului din Luncșoara

Biserica nouă din Luncșoara a fost construită între anii 1990-2000 și poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. Biserica are formă de cruce și a fost pictată în tehnica frescă.Pagina Facebook
Portal ortodox episcopiaoradiei.rowww.crisulrepede.ro www.groupromo.ro


Realizare portal si hosting asigurat de Groupromo Publicitate Oradea - web design oradea publicitate online www.groupromo.ro